Koleno je složitý mechanismus

Bolest kloubů
Bolest kloubů
Čtvrtek, 5. 5. 2022, 12:42 - Pobolívá vás koleno, i když jste v klidu? Jako první pomoc využijte léky a gely na bolest kloubů a sledujte, jak se vaše obtíže projevují. Zda pícháním v koleni, tupou bolestí, ze kterého místa vychází a ve kterou denní či noční dobu je nejsilnější. Pokud neustává, je potřeba navštívit lékaře.

Buď přímo ortopeda nebo praktického lékaře, který vám napíše doporučení na ortopedii. Na ortopedii Ostrava řeší obtíže pacientů s koleny velmi často. Radí, aby lidé chodili raději dřív a zbytečně než příliš pozdě. Bolesti kolene mohou být opotřebením kloubů sportem u spíš mladších ročníků, ale i některým z chronických onemocnění, velmi často revmatoidní artritidou.

Co to vlastně je za nemoc?
Jednoduše řečeno autoimunitní onemocnění, které v organismu napadá právě klouby a vyvolá v nich zánět. Chronický, dlouhodobý, projevuje se otoky a horkostí napadených kloubů a jejich tuhnutím. Lidově se nemoci říká revma a trápí častěji starší pacienty, nemoc se zhoršuje v klidovém stavu a nejsilněji udeří po ránu. Nemocní jen těžko vstávají z postele.

Nejhorší je bolest a omezení pohyblivosti
Revma je nevyléčitelné a příčina, proč se objevuje, není úplně jasná. Jistou roli hraje dědičnost. Mezi první varovné signály kromě ztuhlých a oteklých kloubů kolene či prstů na rukou patří i únava a úbytek hmotnosti, brnění rukou a ztráta citlivosti v ruce, často dlouhodobě trvající mírná horečka. A bolest, která neustupuje. Tuhnutí kloubů omezuje nemocné v běžných každodenních činnostech.

Léčba: Mírnění příznaků
Ortopedi zhodnotí, v jakém stádiu vaše nemoc je a podle toho volí léčbu. U mírných forem se podávají léky na bolest kloubů a nesteroidní antirevmatika, které pouze mírní bolest. U těžších forem pravděpodobně budete užívat kortikosteroidy, které tlumí záněty. Někdy dobře působí biologická léčba, u zcela zničeného kloubu pokročilým stádiem nemoci mohou lékaři přistoupit k operačnímu řešení a vyměnit kloub za umělý.

Čím můžete své kluby ovlivnit sami
Upravte jídelníček. Kloubům dělají dobře potraviny bohaté na vápník, vitaminy C a D, třeba kysané zelí, kapusta, špenát, lískové a vlašské ořechy, rozinky, sezamové semínko. Velmi omezte maso, především kuřecí a uzeniny, sůl, tavené sýry a sladkosti. Zkuste jablečnou kúru: Množství jablek se řídí podle věku, pohybuje se od 0,5 kg do 2 kg denně. Jeden až dva díly konzumujte nastrouhaná, přidejte lehkou dietu. Jablečný mošt má silný močopudný účinek a pročistí organismus. Zařaďte do života lehké cvičení.

Žádné informace uvedené na těchto webových stránkách nejsou určeny pro účely diagnostikování ani předepisování léků. V případě záležitostí spojených s péčí o zdraví se obraťte na svého lékaře.

 

« zpět do rubriky